skip to Main Content

Scorekaart

De winterregels vanaf januari 2019

De ‘winterregels’ in het kort (vanaf 1 januari 2019).

Ken jij de ‘winterregels’? Hier staan ze op een rij . ( voor meer info zie de NGF site )

1.Plaatsen – ‘Plaatsen’ wil zeggen dat je de bal mag oppakken, schoonmaken en op een goede plek mag terugplaatsen. Dit mag op sommige banen in een deel van de winter, maar alleen op kortgemaaide delen van de baan, bijvoorbeeld de fairways.

2.Ingebedde bal – Bij een ingebedde bal krijg je altijd een free drop. Maar op sommige banen geldt een local rule die verbiedt dat je een free drop krijgt als de bal is ingebed in de rough.

3.Tijdelijk water – Als je bal in een plas ligt of als je in een plas moet staan om de bal te spelen, dan heb je recht op een free drop.

4.Wintergreens – In de winter moeten de gewone greens soms gesloten worden om te voorkomen dat ze beschadigd worden. Dan worden de vlaggen op wintergreens gezet: alternatieve greens die minder mooi zijn dan gewone greens.

5.IJs, hagel en sneeuw – Je mag wat sneeuw rondom je bal wegnemen en een laagje hagel of sneeuw op de green mag je wegvegen.

6.Rijp en dauw – Rijp of dauw mag je niet wegvegen op de green.

7.Bevroren hindernissen – Je mag proberen om een bal van ijs in een bevroren sloot te spelen.

8.Baanregels – Elke baan en club heeft eigen winterregels wat betreft het gebruik van buggy’s en trolleys.

In de herfst en winter is golf nog moeilijker dan de sport normaal al is. Het is koud, de banen zijn vaak nat en de bal vliegt en rolt minder ver. Maar gelukkig zijn er ‘winterregels’ die het leven van een golfer iets makkelijker maken.

In het regelboekje is geen apart hoofdstuk gewijd aan winterregels. We hebben het dan ook eigenlijk over regels waarmee je in winterse omstandigheden vaak te maken krijgt.

  • Plaatsen

“Een bal die op een kort gemaaid gedeelte door de baan ligt, mag zonder straf worden verplaatst of opgenomen en worden schoongemaakt. De speler moet de bal plaatsen binnen 15 cm van de plaats waar hij oorspronkelijk lag, maar niet dichter bij de hole. De speler mag de bal eenmaal verplaatsen of plaatsen en nadat de bal is verplaatst of geplaatst is hij in het spel. Noot: “kort gemaaid gedeelte” betekent elk deel van de baan, met inbegrip van paden door de rough, gemaaid op fairwayhoogte of lager.”

Back To Top 0529 46 63 04